Boek

‘De lokroep van de camino’ is het levendige verslag van de pelgrimstocht van Hubert Bastiaens over de Via de la Plata en de Camino Mozarabe van Sevilla in het zuiden van Spanje naar Santiago de Compostella in het uiterste noordwesten van het land, een tocht van ongeveer 1000 kilometer. De Camino Mozarabe, tenminste het stuk dat van Granja de Moreruela ten noorden van Zamora via Puebla de Sanabria en Ourense naar Santiago gaat, wordt ook wel de Camino Sanabrés genoemd.

Het boek begint met een apart hoofdstuk over Sint Jacob en zijn wonderlijke rol in de geschiedenis van Spanje door de eeuwen heen. Zijn betekenis en optreden in Spanje en de Spaanse koloniën zijn ongelofelijk en soms zelfs verbijsterend. Zo wisselt hij voortdurend van rol tussen pelgrim, verspreider van het christelijke geloof en Moren- en indianendoder.

Daarna volgt het verhaal van de voettocht aan de hand van foto’s en beschrijvingen van steden en dorpen en natuur en landschap, eigenlijk alles wat je langs de route tegenkomt. Hierbij vertelt Bastiaens niet alleen wat er te zien is, maar ook hoe het ontstaan is, welke verbanden er zijn en waar je op kunt letten. Zo gaat hij uitgebreid in op de Romeinse tijd toen de Via de la Plata ontstaan is en Mérida een heel belangrijke stad was.

Verder heeft hij een aantal dagboekfragmenten opgenomen. Deze bevatten interessante en ontroerende ontmoetingen met medepelgrims en lokale inwoners en zijn eigen persoonlijke ervaringen en overwegingen omtrent het pelgrimeren. Zo vraagt een pelgrim zich af of pelgrimeren niet iets heel egoïstisch is, omdat je het alleen voor jezelf doet, omdat jij het leuk vindt, terwijl heel veel anderen dat om uiteenlopende redenen niet kunnen ook al zouden ze het willen.

Door dag na dag over de camino te lopen ervaart Bastiaens steeds meer de eenheid van alle dingen en ziet hij de schoonheid die in alles aanwezig is. Aan het eind van het boek zegt hij blij te zijn dat hij de grootsheid van de schepping heeft mogen ervaren en dat alles precies goed is zoals het is.

Het is een prachtig boek geworden, uitgegeven als hardcover, mooi vormgegeven en in groot formaat (30 x 23 cm). ISBN 978-94-6443-999-1, NUR 653. Het boek kost € 29,95 en is te bestellen bij elke boekhandel, bij www.boekenbestellen.nl en bij de auteur zelf via de bestelpagina. Desgewenst kan hij het boek signeren en van een opdracht voorzien. Als u het boek bij de auteur bestelt, komt daar € 3,- bij als bijdrage aan de verzendkosten. Meer boeken betekent vanzelf een hogere bijdrage.

Reacties zijn gesloten.